A venit momentul ca și furnizorii de energie să fie ”loviți”, nu doar românii: cum vor fi supra-impozitați
Autoritățile române, la fel ca la nivel european, se dau peste cap pentru a descuraja creșterea constantă a facturilor la energie electrică de către furnizori. Cea mai recentă soluție în acest sens este supra-impozitarea.
În speranța de a diminua și mai mult povara facturilor mari de energie electrică pentru populația din România, Guvernul a creat Ordonanța de Urgență 118 pe 2021. Aceasta include mai multe măsuri, dar și câteva amendamente importante. Printre acestea din urmă, se numără introducerea unui impozit suplimentar pentru producătorii de energie electrică, iar suma este fabuloasă la prima vedere.
Furnizorii de energie electrică, loviți din plin
Cu nu mai puțin de 80% vor fi impozitați furnizorii de energie electrică, peste un anumit prag. Inițial, se vehicula valoarea de 95%, dar după mai multe dezbateri în Parlament, s-a rămas la 80%, iar proiectul de lege mai departe.
Deși nu s-a votat încă, proiectul legislativ are parte de susținerea PNL, UDMR și USR. Acesta include o așa numită ”windfall tax”. Este vorba de o taxă suplimentară pe profiturile excepționale de care se bucură vânzătorii de energie electrică.
În practică, discutăm de o impozitare cu nu mai puțin de 80% a veniturilor realizate ca urmare a vânzării de energie la un preț mai mare de 450 lei/MWh. Practic, peste acea valoare, din diferența de preț se va plăti un impozit de 80%, iar furnizorul rămâne cu 20%.
Pe de altă parte, este important de reținut că taxa suplimentară se va aplica în perioada sezonului rece, adică între 1 noiembrie și 31 martie. Ea este desființată în restul anului când, în teorie, consumul energetic în casele românilor scade comparativ cu perioada de iarnă. Nu trebuie neglijat nici faptul că se aplică tuturor producătorilor de energie de la noi, indiferent de mecanismul de generare: hidro, gaz, cărbune, regenerabil.
Articolul integral are două paragrafe și, în forma finală, îl poți vedea mai jos:
“Art. 8 – (1) În perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 80%.
(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabilește prin ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Nu în ultimul rând, dacă erai de părere că furnizorii de gaze naturale sunt privați de această supra-taxare, te înșeli. În cazul lor, același mecanism a fost implementat în urmă cu mai mulți ani, pentru veniturile extraordinare.